Vattenfödslar har god evidens för naturlig smärtlindring Fördelarna med vattenfödslar är många: studier påvisar minskad smärta, kortare förlossningstid och minskad infektionsrisk(2,4). Varför används de då inte systematiskt?
Varför vattenfödslar inte varit standardiserat beror på många orsaker. På 90-talet togs födselpooler bort från sjukhusen. Socialstyrelsen avrådde från vattenförlossningar på 90-talet efter ett dödsfall, men avrådan hävdes senare efter att utredning visade att dödsorsaken inte var relaterad till vatten, utan till andra komplikationer. Idag visar forskning att vattenfödsel inte ökar riskerna, utan istället bär med sig många fördelar. Den risk som påvisats är navelsträngsavulsion, men där är risken inte mycket högre än vid traditionell födsel.
Fördelarna är istället talande - en metaanalys visar att vattenfödsel minskar risken för kraftig blödning med 20%, infektionsrisken för barn minskar med 36%, och med 44% minskade antalet nyfödda som behövde intensivvård efter förlossningen(2). Vid vattenfödsel var modern mer tillfreds och upplevde mindre smärta(4).
Förlossningsprocessen behöver inkludera möjligheter som vattenfödsel och naturliga metoder för smärthantering. Metoder som bör erbjudas inkluderar pressur, andningsteknik, positionsbyte, kompress, förlossningspall och så vidare. Inte minst behöver kvinnor även förbereda sig mentalt för stress och rädsla(5). Allt detta bör komma i första hand, innan man tar del av någon medicinsk intervention. Den psykofysiska förberedelsen spelar roll för både kvinnans möjlighet att få en lyckad förlossning och post-partum upplevelse, som bekräftas av forskning(3).
Anpassa miljön till behoven för födande kvinnor
För många är vistelsen på sjukhus i sig en trygghet, särskilt eftersom vi ofta har bilden av förlossningar som att något akut när som helst kan hända. Födande kvinnor har särskilda behov när det gäller att optimera för en lyckad förlossning. Att behöva byta rum, byta personal eller inte kunna anpassa förlossningsrummet till deras individuella behov är inte fördelaktigt, och skapar stress. De individuella behoven behöver dock uttryckas av de blivande föräldrarna, så vi behöver våga ta plats och berätta hur vi vill föda barn. Därför är förlossningsrummet och dess miljö en viktig del i förberedelsen hos föräldrarna, som behöver komma med önskemål och krav. Där är det så kallade “förlossningsbrevet” ett bra steg i förberedelsen. Efterfrågan om vattenfödsel är också något att överväga med tanke på dess hälsofördelar.
Med förberedelse kan vi ge oss själva de bästa förutsättningarna att föda och minska riskerna, som bekräftas av forskning. Blivande föräldrar behöver ta reda på information på förhand, så att de kan ta ställning redan innan vilken vård de vill ha, och inte behöver ta förhastade beslut på plats med begränsad kunskap.
Publicerad: 2024-12-06
Skribent: Diana Nykvist, Sexrådgivare